Museum Manneken Pis

— 2017, Brussel, België
Manneken Pis 4 1 1

NDL Voor deze museale realisatie werkte Voet en De Brabandere samen met Chloroform, een samenwerking met Caroline Voet die zich eerder bewees in onder andere Bozar (Brussel) en Dames met Klasse (Mechelen).

We wilden voor Manneken Pis een eigen wereld creëren, helemaal eigen aan dit kleine precieuze beeldje dat zo’n centrale positie inneemt in ons collectieve geheugen. De scenografie is er op gericht om de bezoeker binnen te leiden in die wereld, die gelaagd is en verschillende kanten belicht.

In een kamer van het Broodhuis maakten we een houten doos, strak en donker aan de buitenzijde. Binnenin staat het iconische beeldje, omgeven door een ovalen gouden aureool. Daarrond zijn er kijkkasten die vertellen over de bewogen geschiedenis en alles wat Manneken Pis teweeg brengt. De bezoeker wordt begeesterd, geraakt, geïntrigeerd, geïnspireerd.

In De Garderobe komt de ovalen vorm terug in een wereld van verschillende witte kabinetten, die een veelheid aan kostuumpjes toont die lijken te zweven. We namen inspiratie uit de 19e eeuwse apothekerswinkels en juweliers, die dit pand vroeger betrokken hebben. Daaruit creëerden we een eigentijdse wereld van kabinetten, die zo licht mogelijk zijn vervaardigd, met een uitgesproken verticaal ritme van wit houten latwerk en zwart gemoffeld staal.

Centraal staat een grote ovalen vitrine die alle kostuumpjes vanuit Europa toont. Het zijn enerzijds mooie, grappige en kostbare stukken, vaak met de hand gemaakt. Anderzijds vormen ze een internationaal netwerk over de eeuwen heen van verschillende gulle gevers die de traditie van het Manneken in ere houden bij hun bezoek aan Brussel. Het ritueel van het verkleden van het Manneken Pis wordt uitgelicht, waarbij de bezoeker zelf aan de slag mag met verschillende kostuumpjes.

https://www.brusselsmuseums.be...

  • Scenografie & teskt: Voet en De Brabandere
  • Team: Caroline Voet, Leen De Brabandere, Jins Callebaut, Sony Kitoko
  • Grafisch ontwerp: Hadewych Becuwe
  • Film regie & productie: Nele Fack
  • Uitvoering: Chloroform
  • Locatie: Maison du Roi & Garderobe, Brussels
  • Opening: februari 2017

Manneken Pis 1
Manneken Pis 3 1 1
Manneken Pis 9
Manneken Pis 6
IMG 0970 kopie 1 5
Manneken Pis 10