het Letterenhuis, redesign of the public interior

— 2024
Maquette witte rand

In oktober 2023 wonnen Caroline Voet en haar team de opdracht om het gelijkvloers van het Letterenhuis opnieuw in te richten. Een eerder gesloten museale ruimte wordt omgevormd tot een dynamische publieksruimte met allerlei soorten schrijf- en ontmoetingsplekken.

Het vertrekpunt is het lezen van de ruimte, waarin een nieuw interieur ontstaat dat begeestert. In het Letterenhuis zagen we plots daglicht als drijvende kracht, een monumentale inkom die op de juiste manier kan aantrekken, een mooie open ruimte rond een binnentuin, een uitnodiging tot ontmoeting, maken, studie.

Onderzoeken en schrijven als maakproces: het concept van de herinrichting van het Letterenhuis is gegroeid vanuit die fascinatie. Deze herinrichting toont hoe een ruimte dit kan stimuleren en delen. De schrijfkamer is hierbij de ultieme plek.

  • Team: Caroline Voet, Joshua Kempen, Laura Steenbeke
  • Production: Twin Design

Studio Caroline Voet Letterenhuis6
VOET letterenhuis axo1
Axonometrie - nieuwe inrichting van het Letterenhuis:
Via het uitnodigende onthaal huisvest een dynamische publieksruimte een mix van functies; ruimte voor literair erfgoed, vergaderen, ontmoeten, lezen en schrijven.
Studio Caroline Voet Letterenhuis2
Werken op 3 schalen:
Het concept zoekt in zijn zonering een evenwicht tussen het creëren van meer afgezonderde plekken en een open dynamische verbondenheid. We komen tot het idee van nuclei, een afsluitbare plek van waaruit de zonering kan groeien.
Studio Caroline Voet Letterenhuis
Studio Caroline Voet Letterenhuis3
Studio Caroline Voet Letterenhuis4
Studio Caroline Voet Letterenhuis11
Studio Caroline Voet Letterenhuis12
Studio Caroline Voet Letterenhuis9
Studio Caroline Voet Letterenhuis10
Studio Caroline Voet Letterenhuis5
Studio Caroline Voet Letterenhuis7
Studio Caroline Voet Letterenhuis8