‹‹ Back to Architecture & Design

f_413_280_16777215_00___images_arch_and_des_houses_10hopland.jpg  f_200_133_16777215_00___images_arch_and_des_houses_03hopland.jpg f_200_133_16777215_00___images_arch_and_des_houses_04hopland.jpgf_200_133_16777215_00___images_arch_and_des_houses_01hopland.jpg f_200_133_16777215_00___images_arch_and_des_houses_05hopland.jpg f_200_133_16777215_00___images_arch_and_des_houses_06hopland.jpg f_200_133_16777215_00___images_arch_and_des_houses_07hopland.jpg f_200_133_16777215_00___images_arch_and_des_houses_08hopland.jpg f_200_133_16777215_00___images_arch_and_des_houses_09hopland.jpg  f_200_133_16777215_00___images_arch_and_des_houses_11hopland.jpg f_200_133_16777215_00___images_arch_and_des_houses_12hopland.jpg
verbouwing van twee panden uit 1882 met handelspand, bureel en drie wooneenheden
MONUMENTEN EN WELSTANDSPRIJS STAD ANTWERPEN 2006

Dit project handelt over "restauratie met wederopbouw". De twee rijwoningen uit 1882 in Hopland waren al gedurende vele jaren verwaarloosd en waren hierdoor in zeer slechte staat. Een brand in 2003 verwoeste grote delen van Hopland 63, waardoor een grondige restauratie noodzakelijk werd. De gevels en de interne logica bleven behouden. Toch werd de wederopbouw aangegrepen als een aanleiding tot het incorporeren van meer ruimtelijkheid en licht. Enkele nieuwe ingrepen verweven zich met de bestaande structuur, en voegen hun eigen verhaal toe.

De huizen besloegen elk slechts een grondoppervlakte van 50m2, en hebben geen tuin, waardoor er inventieve oplossingen gezocht werden voor het creëren van buitenruimte en meer licht, zicht en openheid. Hierbij werd de klassieke indeling omgedraaid, waarbij het nachtgedeelte zich meer beneden bevinden, en de leefruimten bovenaan.

In de originele delen werd de nadruk gelegd op de restauratie van de authentieke elementen; de bepleisterde lijstgevels met geblokte hoekpilasters, geriemde omlijstingen en houten kroonlijst, de kamers met schouwen en houten trappen. De tijdloze ruimten werden hier neutraal gehouden, en kunnen veranderlijk ingevuld worden als studio, bureau of slaapkamer. Steeds werd er gezocht naar hedendaagse materialen die met hun eigenheid naast de authentieke elementen een meerwaarde toevoegen, niet kopiëren. Aanwezige verhoudingssystemen werden onderzocht en geïncorporeerd in een nieuwe detaillering. Zo kregen alle ramen in het hoofdhuis nieuwe houten ramen met slanke kaders in padoek. De openingen zijn volledig gevuld door de hoge opendraaiende vleugels en de idee van de oude omlijsting werd vertaald in een strakke omkadering, eveneens in padoek.

De portiek van Hopland 61 is perspectivisch verruimd met een nieuwe poort. De vloer is ingelegd met blauwe leisteen in een traditioneel stermotief dat door het perspectief een dynamische transformatie krijgt. Samen met de gesloten voordeur in zwart gemoffeld staal verraden deze ingrepen dat er binnen meer aan de hand kan zijn dan een traditionele ruimtelijke opbouw.

Waar er in het hoofdhuis geen zware ingrepen plaatsvonden tot op de kroonlijst, werd daarboven de zolder omgevormd tot een volledig nieuwe en dynamische woonruimte. De nok werd verhoogd, en de achterste daklijn werd bijna rechtgetrokken, waardoor er ruimte vrijkwam voor een derde en vierde woonverdieping als duplex. Deze nieuwe 'dakruimte' werd bekleed met zwart gepatineerde zink. Een nieuwe open trap leidt naar het tussenbordes dat als een split-level doorloopt over de volledige breedte van de achtergevel. Hier geeft een raampartij met een hoogte van 3m50 uit op een nieuwe terrasconstructie. Het raam is opgebouwd uit 4 stalen vleugels die volledig kunnen wegdraaien, waardoor de relatie binnen – buiten maximaal wordt. Centraal op de derde verdieping staat de open keuken, met fornuis aan de oude schoorsteen. Het aanrecht loopt door over het bordes, waarbij de grenzen van het gebruik vervagen; wandelen naast zitten, naast koken. De eetruimte ligt vooraan en krijgt zenitaal licht van 2 bovenliggende koepels. Vanuit het bordes vertrekt de tweede trapvleugel naar de duplex, waar de zitruimte is ondergebracht. Hier heeft men via de grote raampartij nog een ruimer zicht over het Antwerpse dakenlandschap met torens en beelden van de huizen aan de Leistraat en de Meir.

De achterbouw, in gradatie opgebouwd, is gekoppeld aan twee patio's, die de slaapkamers buitenruimte bieden, maar ook hier voldoende lichtinfiltratie garanderen.